Co z tą formą? Ruszaj się i jedz w rytmie natury

Lato za nami. Urlopy za nami. Jesień… w trakcie. Niestety, dni są krótsze, więc i nasza aktywność fizyczna też maleje. Gorzej jeśli, wraz z sezonowym spadkiem aktywności, wzrasta lub wcale nie maleje apetyt. Jeść na pewno trzeba, ale co, ile i jak często? Każdy chce utrzymać sylwetkę w formie. Do lata daleko. Aby nie nastąpił pozimowy a przysłowiowy przerost formy nad treścią, trzeba się jednak troszkę natrudzić. Trochę nieuwagi i sukces? Nie tym razem.

Świeże warzywa i owoce przez cały rok

Żadna to nowość, że podstawą jadłospisu (i to nie tylko osób dbających o zdrowie) powinny być świeże owoce i świeże warzywa. Jeśli chcesz cieszyć się zgrabną figurą – tak samo. Jesień to pora roku niezbyt sprzyjająca pozyskaniu odpowiednich produktów w sklepach. Gdyby jednak wszystko było takie proste i łatwe… Oferta działów owocowo-warzywnych w sieciówkach? Jeśli ktoś lubi pomidory bez smaku lub truskawki chrupiące niczym rzodkiewka… Znacznie lepszym wyborem jest spacer i zakupy na targowisku.

Zdrowe zapasy

Zapasy na zimę robiła każda zaradna gospodyni domowa. Domowe zapasy zabezpieczały rodzinę przed sezonowym niedostatkiem lub pełniły rolę domowej apteczki. Tak było kiedyś. Domowe zapasy robione współcześnie są najczęściej dowodem życia w dostatku. Sezon pysznych zdrowych polskich truskawek, smacznych pomidorów, fasolki szparagowej już minął. Nawet jeśli ktoś porobił zaprawy lub zadbał o własny zapas mrożonek, to i tak do wiosny raczej mu nie wystarczą. W sklepach i na straganach należy skupić swoją uwagę również na regionalnych produktach rolnych, pojawiających się na rynku zgodnie z naturalnym rytmem ich dojrzewania. Jesienne stragany na targowiskach w Polsce to nie tylko jabłka w wielu odmianach, ale również kapusta, buraczki, cukinia, dynia, groch, fasola, kalarepa, marchew, seler, por czy pietruszka… Lista może być długa, ale przecież nie będę wymieniała wszystkich jesiennych warzyw i owoców.

Sezonowo to zdrowo

Świeże warzywa i owoce, sprzyjające redukcji masy ciała, można kupić również właśnie teraz. To one pomogą nam szybciej schudnąć lub utrzymać właściwą sylwetkę do następnego sezonu letniego. Przede wszystkim urozmaicą codzienną dietę. W domowym jesienno-zimowym jadłospisie nie powinno zabraknąć świeżych potraw z udziałem: kalafiora i brokułów, cukinii, buraczków czerwonych, dyni, karczochów, rukoli, kapusty świeżej i kiszonej, czosnku i cebuli, fasoli i grochu, ogórków kiszonych, włoszczyzny i ziemniaków. Zawarte w ich składniki pomogą dopasować dietę do jesienno-zimowych potrzeb organizmu.

Byle do wiosny!

Szansa na dietetyczny sukces to urozmaicony jadłospis tygodniowy oraz codzienny talerz niezbyt zapełniony potrawą. Bez względu na porę roku jeść powinniśmy mało, często i rozmaicie. I po woli! – ktoś doda żartobliwie. Dokładnie! Postępując właśnie tak dostarczymy organizmowi wystarczającą ilość zdrowych treści. Organizm nie będzie robił zapasów, ponieważ częste a małe posiłki nie dają mu ku temu powodów. A że zależy nam na przyszłorocznej formie ważna jest systematyka i wytrwałość. No i stałe poszukiwanie ruchu. Aktywność w formie codziennego spaceru? To minimum. Nam chodzi o coś więcej, prawda?

Polskie Jedzonko Grays w ramach cotygodniowej oferty posiłków dwudaniowych zapewnia zdrowe i smaczne dania polskiej kuchni domowej. Z tygodniowym jadłospisem możesz zapoznać się tutaj. Oferujemy również catering dietetyczny dla osób chorych lub pozostających na diecie. Zapraszamy do kontaktu! Słowem… ruszcie się!